Normal_pen_schrijven

De Jan Brouwer Scriptieprijs in de categorie Geschiedenis is dit jaar naar Rients Verschoor gegaan. Zijn scriptie over de Italiaanse democratie en het fascisme in de jaren twintig blonk uit in de categorie, zo oordeelde de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Verschoor zal op 20 april naar Haarlem afreizen om daar een cheque ter waarde van 2.000 euro in ontvangst te nemen. Dat meldt Rijksuniversiteit Groningen.

‘The Abolition of Italian Democracy. A Rhetorical Discourse Analysis of the Design and Adoption of two Fascist Laws in Italy’ gaat over de wet van Mussolini die in 1925 werd ingevoerd en persvrijheid beperkte. Verschoor onderzocht uit hoe het Mussolini lukte om het wetsvoorstel erdoor te krijgen en haalde daar alle destijds gevoerde debatten bij. Zijn conclusie? Mussolini won de strijd door ‘een combinatie van bluf, ‘powerplay’ en ‘framing’.

Ieder jaar reikt de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen zeven scriptieprijzen uit in de categorieen filosofie, religiewetenschappen en theologie, taal- en literatuurwetenschappen, geschiedenis, rechtswetenschappen, economische wetenschappen, maatschappijwetenschappen en menswetenschappen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids