Normal_keuken__koken__pannen__restaurant__diner

Een paar honderd studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat zouden vorige week zondag vernielingen hebben aangericht in een Gronings sushi-restaurant. De studenten zouden onder andere tegen muren hebben geplast en dingen hebben stukgegooid. Dit melden Dagblad van het Noorden en NU.nl.

Volgens een ooggetuige gingen de studenten vooral erg te keer tegen het personeel. Uiteindelijk zijn de studenten het restaurant uitgezet. De politie die erna arriveerde, heeft een aantal studenten aangesproken op hun gedrag en is daarna weer weggegaan. De leden van Vindicat bezochten het restaurant ter afsluiting van het hospiteerweekend. Hierin wordt bepaald welke nieuwe studenten er in de Vindicat-huizen mogen wonen.
 
Medewerkers van het restaurant reageerden verschillend op het incident. Volgens sommigen werd de berichtgeving over de vernielingen van de studenten erg opgeblazen. Een ander vond de avond wel heel vervelend verlopen. Een woordvoerder van het restaurant zegt dat het slechts ging om geluidsoverlast. Er zou geen sprake zijn geweest van schade of vervelend gedrag jegens het personeel. Het bestuur van Vindicat beaamt dat.
 
Stijn Derksen, de net afgetreden rector van Vindicat, zal vandaag met alle huisoudsten om de tafel gaan om te horen wat er is gebeurd. “Mocht alsnog blijken dat leden over de schreef zijn gegaan zullen we maatregelen treffen.”, aldus Derksen. De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool willen niet reageren voordat ze alle feiten op tafel hebben. 
 
De berichtgeving volgt op twee recente incidenten met subverenigingen van Vindicat. Roeivereniging Aegir, dochtervereniging van Vindicat, werd vorige week voor een jaar geschorst vanwege het plaatsen van een seksistisch artikel in verenigingsblad De Ster. Op rugbyclub GSRC, een subvereniging van Vindicat, zouden studenten vorige week zo’n puinzooi hebben achtergelaten dat er een schoonmaakbedrijf ingehuurd moest worden.
 
Vindicat had voor de zomervakantie nog een accreditatie van een jaar gekregen onder 'strikte voorwaarden'.  Als Vindicat hieraan op 15 augustus 2018 niet voldoet, dan wordt de accreditatie niet verlengd en verbreken de RUG en de Hanzehogeschool de officiële banden met Vindicat. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids