Normal_rss_entry-92599

Het Openbaar Ministerie gaat definitief niet alsnog proberen vijf studenten uit Leiden te vervolgen die een zogenoemd regenboogzebrapad overschilderden, de Hitlergroet brachten en een hakenkruis toonden. Beelden van de actie vorig jaar werden veelvuldig via social media gedeeld.

Het OM wilde de studenten vervolgen, maar de rechtbank in Den Haag oordeelde begin deze maand dat het OM "niet ontvankelijk" is omdat al eerder was afgesproken dat de zaak door een mediation-traject zou worden afgedaan. "Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het Openbaar Ministerie in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden'', aldus de rechtbank destijds.

Het OM legt zich nu bij die beslissing neer, door niet in beroep tegen gaan tegen de beslissing van de rechtbank. "Hoewel het OM zich niet op alle punten kan vinden in het vonnis van de rechtbank, erkent het wel dat de uitleg van de procedure richting verdachten niet optimaal is geweest", staat in een toelichting.

De vijf zijn lid van een studentenvereniging en deze 'stunt' was onderdeel van het introductieprogramma daarvan.

Door: ANP