Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

De Nederlandse overheid geeft meer geld uit aan wetenschap en innovatie aan hogescholen, universiteiten en NWO en minder aan TNO, DLO, Deltares, ECN, Marin en NLR. Nederland haalt daarmee niet het afgesproken investeringsniveau van 2,5 procent van het BBP. Dat staat in de publicatie Totale investeringen in Wetenschap en Innovatie (TWIN) 2015-2021 van het Rathenau Instituut. Verder blijkt dat van elke euro die Nederland bij de EU inlegt voor wetenschap en innovatie ons land er anderhalve euro terugkrijgt. Dit meldt Rathenau.

Het Rathenau Instituut verzamelt jaarlijks de kerncijfers over de overheidsbudgetten voor wetenschap en innovatie op verzoek van het Ministerie van Onderwijs en van Economische Zaken. De totale voorgenomen overheidsinvesteringen laten tot 2021 een redelijk stabiel beeld zien. De komende jaren zal er ongeveer 6,4 miljard euro per jaar naar onderzoek, ontwikkeling en innovatie gaan,  waarvan 1,2 miljard aan belastingvoordelen. Uit de gegevens blijkt dat er tussen 2010 en 2021 15 procent meer geld gaat naar hogescholen, universiteiten en NWO en 28 procent minder naar TNO, DLO, Deltares, ECN, Marin en NLR.

Publieke en private partijen samen hebben de ambitie om in 2020 2,5 procent van het BBP te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het gat tussen ambitie en werkelijkheid groeit, doordat het BBP de komende jaren zal stijgen en de overheidsinvesteringen min of meer gelijk blijven. Om de 2,5 procent-ambitie te verwezenlijken, zou de overheid ongeveer 800 miljoen euro per jaar meer moeten investeren en het bedrijfsleven een veelvoud daarvan.

Het Rathenau Instituut signaleert verder dat er de afgelopen jaren steeds meer geld voor wetenschap en innovatie uit Europa kwam en dat Nederland het goed doet. Van de 21,8 miljard euro die er tussen 2014 en 2016 werd toegekend in het Europese programma Horizon 2020 ging 1,6 miljard euro naar Nederlandse deelnemers. Nederland heeft voor die periode minder dan 1 miljard euro ingelegd. Ons land krijgt dus meer dan anderhalf maal zijn inleg terug. Nederland doet het vooral goed bij de ERC-beurzen. Dat is het persoonsgerichte onderdeel van Horizon 2020. Van de 4,2 miljard euro aan ERC-beurzen ging 391 miljoen euro naar Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids