Logo_tilburg_university_logo

Vandaag ondertekenen Slachtofferhulp Nederland en Tilburg University een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee start een Academische Werkplaats waarmee Slachtofferhulp Nederland en het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) een onderzoeksprogramma ontwikkelen rond het thema Slachtofferhulp 2020. Dit meldt Tilburg University.

Slachtofferhulp Nederland biedt jaarlijks praktische, juridische en psychosociale ondersteuning aan meer dan 200.000 slachtoffers van misdrijven, ongevallen, rampen en calamiteiten. INTERVICT richt zich op interdisciplinair onderzoek naar de juridische, psychologische en sociale implicaties van slachtofferschap en wil bijdragen aan evidence-based kennis over de empowerment en ondersteuning van slachtoffers van misdrijven.

Doel van de academische werkplaats is de werkwijze van Slachtofferhulp Nederland waar mogelijk wetenschappelijk te onderbouwen en verkregen kennis te vertalen naar de praktijk.  Een tweede doel is de innovatie van de dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland en slachtofferondersteuning in bredere zin.

‘Peer support’ oftewel lotgenotencontact en zelfhulp zal een belangrijk onderzoeksthema van de Academische Werkplaats zijn. Slachtoffers ervaren deze vorm van ondersteuning als bijzonder waardevol en werkzaam, maar systematisch wetenschappelijk onderzoek naar de verschillende vormen van peer support voor slachtoffers van misdrijven is tot op heden niet gedaan. Lotgenotencontact is er in vele vormen. Het is belangrijk om te weten welke vormen de meest effectieve zijn, welke groepen slachtoffers zich aangesproken voelen en gebaat zijn bij lotgenotencontact en welke mechanismen eronder schuilgaan. Slachtofferhulp Nederland financiert een 4-jarig promotieonderzoek naar peer support.

De academische werkplaats gaat vandaag officieel van start met een symposium met korte bijdragen van onder meer prof. dr. Antony Pemberton, hoogleraar victimologie en directeur van INTERVICT; Harry Crielaars, voorzitter Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland en dr. Sonja Leferink, coördinator van de academische werkplaats vanuit Slachtofferhulp Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids