Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een 19-jarige student is niet toegelaten tot de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, omdat ze in juli haar toelating niet bevestigd heeft. De studente spant daarom een rechtszaak aan tegen DUO. De rechtbank heeft besloten dat de studente alsnog moet worden toegelaten tot de studie geneeskunde. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De studente hoefde niet mee te loten voor toegang tot de studie geneeskunde, omdat zij slaagde op het Praedinius Gymnasium in Groningen met een gemiddeld cijfer hoger dan een 8. Nadat de studente een e-mail kreeg van de Rijksuniversiteit met de bevestiging van toelating, haar rooster en informatie over de introductie, dacht zij dat haar inschrijving klaar was. Dit bleek echter niet zo te zijn. Begin augustus logde ze in op Studielink en zag dat haar inschrijving was ingetrokken. Ze had deze voor 1 augustus moeten bevestigen.

De rechtbank vindt dat de student geen fouten kan worden verweten. De mails en brieven die ze van DUO en de universiteit kreeg, wekten de indruk dat ze was geplaatst, concludeert de rechter. Bovendien herstelt DUO wel vaker fouten van aanstaande studenten die zich via Studielink per ongeluk voor een studie afmelden. De rechter vindt dat DUO ook dit kan herstellen. De studente had zich namelijk meteen nadat ze erachter kwam dat haar inschrijving was ingetrokken bij DUO gemeld.

Rika Hummel, jurist van DUO, zegt dat studenten er meermaals op worden gewezen dat ze in de zomermaanden regelmatig naar Studielink moeten kijken, dit zou in alle voorlichtingsmaterialen staan. Hummel zag dan ook geen ruimte om de studente alsnog toe te laten. “Regels zijn zegels. Er zijn honderden andere studenten die ook geneeskunde willen studeren”, aldus Hummel. DUO beraadt zich of ze in hoger beroep gaat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids