Normal_laptop__typen__solliciteren__bloggen__verslag__huiswerk__student

(ANP) - Wetenschappers en andere specialisten van buiten Europa moeten gemakkelijker in de EU kunnen werken. Brussel blaast daarom de Europese zogeheten blauwe kaart nieuw leven in. De lidstaten zouden hun eigen procedures voor werk- en verblijfsvergunningen voor kennismigranten moeten afschaffen. De blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide arbeidsmigranten van buiten de EU.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) presenteerde dinsdagmiddag in Straatsburg een plan dat het voor bedrijven en kennisinstellingen aantrekkelijker moet maken om internationaal toptalent binnen te halen. Nu verliest de EU de concurrentiestrijd van landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië, meent de commissie. Slechts een op de drie hoogopgeleide migranten die naar een rijk land vertrekken, kiest voor de EU.

De lidstaten maken op Duitsland na nauwelijks gebruik van het al in 2009 geïntroduceerde Europese systeem. Van de 13.852 blauwe kaarten die tussen 2012 en 2014 in de EU werden toegekend, nam Duitsland 87 procent voor zijn rekening. Nederland geeft de voorkeur aan eigen procedures en gaf tussen 2012 en 2014 slechts vier blauwe kaarten uit.

Brussel stelt voor de salarisdrempel voor gewild talent te verlagen. Nu moet een bedrijf of kennisinstelling minimaal 150 procent van het gemiddelde salaris in de lidstaat bieden. Avramopoulos wil daar 140 procent van maken. Voor jongeren en zeer schaarse beroepen kan het salaris nog 20 procentpunt zakken. Voor houders van de vernieuwde blauwe kaart moet het bovendien gemakkelijker worden om elders binnen de EU opnieuw aan de slag te kunnen.

De lidstaten gaan nu met het voorstel aan de slag.