Normal_chinese_tekens_taal_schrift_china

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat de kleine taalstudies Arabisch, Hebreeuws, Servisch-Kroatisch, Tsjechisch, Pools, Italiaans, Scandinavisch en Nieuws-Grieks toch opheffen. De opleidingen verdwijnen alleen als zelfstandige studies, ze kunnen nog wel als regiostudie of minor gevolgd worden. Studenten die op dit moment aan de faculteit studeren hebben eerder al fel geprotesteerd tegen de hervormingsplannen. Dit meldt het Parool.

De faculteit is van mening dat de kleinere taalstudies alleen kunnen blijven bestaan als er een grondige hervorming wordt doorgevoerd. In de plannen, die de 'houtkoolschets' worden genoemd, staat dat vanaf 2016 een nieuwe opleidingsgroep Internationale Studies & Regiostudies wordt begonnen. Hierbinnen kunnen de verschillende talen worden gevolgd als minoren. De taalminoren Turks en Portugees worden hier ook aan toegevoegd. “Het zijn vaak studies met een of twee studenten. Anders gaan die opleidingen gewoon dood”, legt decaan van de faculteit Frank van Vree uit. Alsnog zijn de studenten die actievoeren onder de groep 'Humanities Rally' het er niet mee eens. Student en woordvoerder van de groep Jarmo Berkhout zegt hierover: “De verdieping verdwijnt, terwijl de decaan had gezegd dat het wegsnijden van kleine opleidingen niet zou gebeuren.”
 
De houding van studenten wordt ook onder de loep genomen. Zo staan er officieel 42 studie-uren per week voor opleidingen, maar studenten halen er gemiddeld slechts 26. Studenten van de Geesteswetenschappen zouden nu teveel profiteren van de vrijheid bij hun opleiding. Zo zouden ze andere vakken volgen of zich buiten hun studie verder ontwikkelen. Daarom zullen de opleidingen intensiever worden.
 
De komende twee weken worden de plannen besproken en moet er een beslissing worden genomen. “De tijd begint te dringen”, benadrukt Van Vree.

© Nationale Onderwijsgids