Wageningen University (WUR)

De universiteit van Wageningen (WUR) zit erg in de maag met een van de bijzonder hoogleraren nu blijkt dat de academicus ook betrokken is bij de conservatieve stichting De Oude Wereld. De stichting houdt er creationistische denkbeelden op na. De universiteit gaat onderzoeken of zij de hoogleraar hierop moeten aanspreken. Dit meldt Trouw.

Bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie Henk Jochemsen is adviseur van De Oude Wereld. De stichting is van mening dat de bijbel gelijk staat aan natuurwetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van de aarde. Ook stelt de stichting dat wetenschap “een manipulatief instrument dreigt te worden in de handen van opportunisten.” Creationisme-expert Taede Smedes noemt de stichting anti-wetenschappelijk.

“Het creationisme staat haaks op onze mentaliteit,” zegt een woordvoerder van de WUR.  “Deze organisatie begint bij het bijbelboek Genesis en zegt: we moeten alleen nog bewijzen dat de verhalen kloppen,” zegt de woordvoerder van de WUR. “Zo gaan wij niet te werk.” Het bestuur gaat zich nu in gesprekken buigen over de vraag of de “ wetenschappelijke distantie en benadering” van Jochemsen in het geding zijn. Wel benadrukt de universiteit dat Jochemsen als docent uitstekend werk levert.

Jochemsen ziet het probleem niet. “Mijn adviseursrol stelt weinig voor. Bovendien ben ik het lang niet altijd eens met De Oude Wereld. Maar de stichting heeft wel gelijk dat veel mensen de evolutietheorie verheffen tot levensbeschouwing. Ze stelt daar zorgvuldig eigen wetenschappelijk onderzoek tegenover. Dat is waardevol,” aldus Jochemsen.

© Nationale Onderwijsgids