Hoogbegaafde studenten helpen politie met het oplossen van misdrijven

Studenten van opleidingsinstituut Mandeville Academy in Gouda helpen de politie bij het oplossen van verschillende misdrijven. Harry Veenendaal van de Mandeville Academy legt uit dat de recherche graag het publiek bij de zaken betrekt. Dat meldt Omroep West.

Het opleidingsinstituut is een privéschool voor de slimste studenten die er maar bestaan. De studenten zijn namelijk allemaal hoogbegaafd, maar weten nog niet precies wat ze in de toekomst willen gaan doen. Oprichter Veenendaal legt uit dat er in Nederland vaak gedacht wordt dat hoogbegaafden de middelbare school en universiteit uitmuntend doorstaan. Dat is niet zo, want het onderwijs is voor veel hoogbegaafden niet geschikt. “Daarvoor hebben we Mandevile opgericht”, aldus Veenendaal.

Geen les in wiskunde of aardrijkskunde 

Schoolvakken zoals wiskunde en aardrijkskunde krijgen de studenten niet. Ze krijgen les in geopolitiek, ondernemen en ook moeten ze zich over zaken als de terugkeer van de wolf in Nederland uitspreken. Les krijgen de studenten van ervaren docenten. Denk daarbij aan Maarten Feteris (president Hoge Raad der Nederlanden), Yvonne Keuls (bestsellerauteur) en hoogleraar Economie en Bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan.

Oplossen van zaken 

Cold Case is een vak waarbij de studenten zaken proberen op te lossen die al jaren openstaan. Student Tibbe vindt het een interessant vak, want het gaat over echte mensen en gebeurtenissen. Volgens Tibbe zijn er in Nederland 1500 openstaande misdrijven. “Wij kunnen zonder extra bagage van eerdere onderzoeken en zonder vooroordelen opnieuw naar de zaken kijken.”

Op dit moment zijn de studenten bezig met het oplossen van een Amerikaanse zaak en proberen ze Roman Flores vrij te pleitten. Flores zit al 26 jaar vast in de gevangenis voor een moord die hij, naar het schijnt, niet gepleegd heeft. De studenten zijn erg belangrijk voor de zaak van Flores, aldus de Nederlandse advocate Merel Portier. De advocate kan het niet allemaal zelf en de studenten geven haar informatie en bewijzen die zij weer kan gebruiken om de zaak te heropenen.

Successen tijdens eerdere zaken 

Het vak spreekt Tibbe heel erg aan en hij hoopt in de zaak Flores veel voor de man te kunnen betekenen. Of dat ook echt zo is, is nu nog niet bekend. De studenten hebben bij eerdere zaken volgens Veenendaal wel successen behaald. “Vorig jaar is een zaak in Noord-Nederland heropend. Dankzij onze studenten zit er een heel nieuw team op de zaak.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk