Normal_mika-baumeister-ufeolq65lue-unsplash

De nieuwe onderwijscampus in Emmeloord heeft straks geen plek voor de twee vso-scholen Het Casteleijn College en De Plantage, laat wethouder Linda Verduin weten. Al in 2022 stond er in een memo van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente dat er geen ruimte was voor het voortgezet speciaal onderwijs op de nieuwe schoolcampus. Binnen de gemeentelijke begroting zou er geen geld voor deze extra investering beschikbaar zijn. Dit meldt De Stentor.

Naast het knelpunt sociale veiligheid, speelt het knelpunt geld een grote rol. Het vso zou een veilige plek op de campus kunnen krijgen, door het gebouw van de Peppel te verbouwen. Ook zouden er twee extra gymzalen gebouwd moeten worden voor de twee onderwijsinstellingen. Dit gaat gepaard met een extra uitgave van 17 miljoen euro.

Geld lenen

“Binnen de gemeentelijke begroting is dit geld niet beschikbaar. We moeten hiervoor geld lenen. Dit betekent een financiële last van ruim 9 ton per jaar. Dat is de belangrijkste afweging om niet mee te gaan in de wens.” De algemeen directeur van De Plantage twijfelt of dit klopt. Een aantal van zijn scholen moeten binnen vijf jaar verbouwd zijn en in 2035 zou alsnog een integratie met het reguliere onderwijs moeten plaatsvinden, volgens de plannen van de overheid. Tegen die tijd moet er namelijk sprake zijn van inclusief onderwijs. Hij stelt dat goedkoop op dit moment later mogelijk duurkoop is. De school gaat nu nadenken over het overtuigen van de gemeenteraad in juli.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky