Verbod op behandeling om 'autistisch gedrag' af te leren

Ouders van kinderen met autisme willen een verbod op een behandeling voor ‘autistisch gedrag’. Daar valt onder ongecontroleerd bewegen of het vermijden van oogcontact. Dat meldt de NOS. 

Bij organisatie Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) kwamen afgelopen jaar 450 klachten binnen en een online petitie werd 2400 keer ondertekend. Naast het afleren van ‘autistisch gedrag’ richt de therapie zich ook op het aanleren van praktische vaardigheden, zoals reizen met het openbaar vervoer. De therapie wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar wel via de Jeugdwet, het persoonsgebonden budget en de Wet langdurige zorg. 

Traumatisch 

Uit de klachten bij het LBVSO komt naar voren dat driekwart van de kinderen de behandeling traumatisch vond. Meer dan 90 procent van de kinderen kreeg na de therapie de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Volgens Elijah Delsink, oprichter van de LBVSO en gediagnostiseerd met autisme, word je tijdens de training geforceerd om je eigen zelf en je eigen zijn te onderdrukken. “Ze nemen eten, de mogelijkheid om naar de wc te gaan en comfort items van het kind zoals een deken of knuffel weg. Die krijg je als ‘beloning’ terug als je het goed doet.”

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt het een probleem dat het doel van de behandelingen is om ‘autistisch gedrag’ te behandelen. “Er is namelijk niets mis met bijvoorbeeld heen en weer wiegen van het bovenlijf of het fladderen met je armen om rustig te worden. Of met het ontwijken van oogcontact tijdens een gesprek omdat je anders niet goed kan nadenken over het antwoord op een vraag.”

Applied Behavior Analysis 

Het gaat om verschillende behandelingen die vanuit Amerika zijn overgekomen. Ze staan bekend onder de noemer Applied Behavior Analysis (ABA). Er zijn volgens het LBVSO honderden aanbieders in Nederland van deze therapie. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk