Björn loopt geblinddoekt 163 km hard voor blinde kinderen

Op 30 april heeft Björn van Loon een nieuw Guinness World Record Blind running neergezet. Op atletiekbaan Climax in Ede heeft hij in 24 uur 163 km geblinddoekt hardgelopen voor zijn dochtertje Maja en andere blinde kinderen. ‘Ik heb nu beleefd wat zij dagelijks meemaken.’ Met zijn prestatie heeft Björn 7.000,- euro ingezameld voor oogonderzoek bij baby’s en peuters met een oogziekte. Dat meldt het Bartiméus Fonds. 

Björn begon zijn recordpoging zaterdag 29 april om 09.00 uur. Vervolgens liep hij volledig geblinddoekt rondes over de atletiekbaan tot zondag 30 april 09.00 uur. Continu liepen er 2 buddy’s mee om hem aanwijzingen te geven. Elk heel uur mocht hij 10 minuten rusten, eten en drinken en naar de wc. Met zijn prestatie heeft Björn het oude record van 80 km verbroken.

Intens pittig 

"Het was intens pittig", vertelt Björn. "Vooral het oriënteren waar je loopt. Ik moest me concentreren op de buddy voor me, deze had een belletje. Aan het begin van de avond had ik het oude record verbroken, een geweldig moment. Tegelijk begon de vermoeidheid een uitdaging te worden. Aan het eind van de nacht kwamen daar pijnlijke spieren bij. Maar alle support van iedereen die rondjes meeliep en me aanmoedigde langs de baan, heeft me er doorheen geholpen."

Baby- en Peutercentrum van Bartiméus

Met zijn race heeft Björn 7.000,- euro ingezameld voor het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus, en de teller loopt nog steeds. Björn: "Mijn dochtertje Maja is blind vanaf haar geboorte door een onbehandelbare aandoening aan het netvlies. Maja’s oogaandoening is destijds gediagnosticeerd in het Baby- en Peutercentrum van Bartiméus. Omdat ik zelf met Maja heb ervaren hoe belangrijk het is om zo vroeg mogelijk te weten wat er met de ogen van je kindje aan de hand is, en we nog steeds heel goed begeleid worden door Bartiméus, zet ik me in voor dit centrum. Maja inspireert me om nooit op te geven en grote doelen te stellen én te halen."

Marathon des Sables 

Björns actie is tevens een voorbereiding op een veel groter doel: in 2024 wil hij de Marathon des Sables lopen. Deze zevendaagse ultraloop van 250 km door de woestijn in Marokko wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. Uiteindelijk wil Björn hiermee 100.000,- euro ophalen voor het Bartiméus Baby- en Peutercentrum.

Ultraloper 

Björn is een geoefend ultraloper. Bij deze sport ren je afstanden van minimaal 50 km over wisselend terrein. In 2021 rende hij in 7 dagen het Pieterpad. Van Pieterburen naar de top van de Sint Pietersberg, 70 km hardlopen per dag. Met deze actie haalde hij 10.000,- euro op voor het Bartiméus Baby- en Peutercentrum.

Door: Nationale Onderwijsgids