OM eist vier jaar gevangenisstraf tegen oud-leraar voor ontucht

Tegen een 39-jarige man uit Haarlem heeft het OM gisteren een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Het OM verdenkt de man van ontucht met een leerling en een poging een andere leerling seksuele handelingen bij hem laten te verrichten. Beide leerlingen waren toen minderjarig en zaten op een school voor kwetsbare kinderen. Dat meldt het OM.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij als leraar twee kwetsbare leerlingen zou hebben misbruikt of heeft geprobeerd seksueel te misbruiken: “Zijn positie als leraar, het helpen met toetsen, het aanbieden van geld, het bang maken van de jongens dat het uit zou komen, hij heeft het allemaal ingezet om hen zover te krijgen met hem mee te gaan en zijn seksuele gedrag maar te moeten accepteren.”

Seksuele handelingen 

Beide leerlingen, nu volwassenen, hebben in 2020 en 2021 afzonderlijk aangifte gedaan tegen hun voormalige leraar. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden in het schooljaar 2015-2016. De toen minderjarige scholier zat in de tweede klas toen het misbruik begon. In een periode van zes tot zeven maanden moest hij seksuele handelingen verrichten, tijdens nablijven, in pauzes en tijdens schooluitjes.

Verleiden 

De andere leerling, destijds ook een tiener, zou de verdachte onder valse voorwendselen naar zijn huis hebben laten komen. Eenmaal in de woning, als ze op de bank zitten zegt de verdacht meermaals dat hij seks met de jongen wil en probeert hem te verleiden. Maar de jongen weigert en kan uiteindelijk weggaan.

Verdachte zwijgt 

De verdachte zwijgt over de beschuldigingen, beroept zich op zijn zwijgrecht in de verhoren bij de politie en geeft geen gehoor aan de oproepen van de reclassering voor een gesprek. Ook voor de rechtbank gisteren geeft hij geen enkel inzicht. De officier van justitie schat de kans op herhaling bij deze stand van zaken groot en heeft de rechtbank om de onmiddellijke gevangenhouding gevraagd. De rechtbank is hierin meegegaan en de verdachte is in hechtenis genomen.

Beroepsverbod 

De officier van justitie wil dat de rechtbank de 39-jarige verdachte naast een gevangenisstraf ook een beroepsverbod van vijf jaar oplegt. De zitting gaat op 4 mei verder met het pleidooi van de advocaat van de verdachte.

Door: Nationale Onderwijsgids