Leerlingen speciaal onderwijs zijn tegen de staking in het leerlingenvervoer

Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) roept vakbond FNV op te stoppen met de stakingen in het leerlingenvervoer. Aankomende vrijdag staat de volgende werkonderbreking gepland. Een deel van de kinderen uit het speciaal onderwijs kan daarom niet op school komen. De LBVSO overweegt juridische stappen als de FNV hierna nog een keer gaat staken. Dat meldt TaxiPro.

Volgens de LBVSO is vervangend vervoer regelen op zo’n stakingsdag vaak niet mogelijk. Dat komt dan voornamelijk door de beperking van de leerlingen. “Alleen al de oproep tot staken heeft al voor enorme spanningen gezorgd”, aldus de LBVSO. “Zelfs als de chauffeur niet staakt is het voor de leerling niet duidelijk of het vervoer naar school en terug naar huis gaat lukken. Daarbij missen deze leerlingen buiten schooltijd therapieën, omdat zij ook in de middaguren te laat thuiskomen. Deze opeenstapeling van problemen is voor de LBVSO reden om op te roepen om de staking af te blazen en te dreigen met juridische acties bij vervolgstakingen.”

Nadelige gevolgen voor de scholieren 

De LBVSO benadrukte bij de vorige stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer de grote nadelige gevolgen voor de scholieren, maar nu keren ze zich echt tegen de stakers. De LBVSO geeft wel aan dat zij ook strijden voor een goed vervoer, maar dat de maat voor hen nu toch echt vol is. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk