Werkgevers leerlingenvervoer hebben nog ruim één week om staking te weren

Werkgevers in het zorg- en leerlingenvervoer hebben tot vrijdag 17 februari om een tweedaagse staking af te wenden. Vakbond FNV stelde de werkgevers namens de leden afgelopen november een ultimatum over een nieuwe cao. Dat meldt de FNV. 

Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en Taxi: "Werkgevers hebben nog steeds niet aan de eisen uit dat ultimatum voldaan, maar ondertussen wel met andere bonden een zeer matige cao afgesloten. Onze leden pikken dat niet en gaan door met acties tot er een fatsoenlijke cao ligt."

Middeleeuwse cao 

In de sector liggen de lonen laag, worden ziektedagen en wachttijden niet uitbetaald en wordt het risico van rituitval bij de werknemers neergelegd door in zo’n geval te korten op het loon. "Al met al een middeleeuwse cao. Mensen komen van het lage loon al bijna niet meer rond, zeker in deze dure tijden. Daarbovenop worden ze dus ook nog eens van alle kanten gekort. De cao moet verbeteren, anders blijft het onrustig, ben ik bang", aldus Gorter.

Afhankelijk van het vervoer 

Dat de chauffeurs zich genoodzaakt voelen om misschien te gaan staken, gaat ze niet in de koude kleren zitten. Gorter: "Deze chauffeurs rijden mensen van a naar b, die afhankelijk zijn van dat vervoer. Dus als er gestaakt wordt, kunnen die mensen geen kant op. Dat beseffen de chauffeurs heel goed. Dat ze er toch toe bereidt zijn, zegt heel veel. Alleen daarom al hopen de werknemers dat er snel een eerlijke cao ligt, dan kunnen ze gewoon weer doen waar ze goed in zijn, namelijk passagiers vervoeren."

Landelijke staking 

Als de werkgevers niet aan de eisen van werknemers tegemoetkomen, wordt er landelijk gestaakt op vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari. Er is voor een zaterdag gekozen, omdat zo minder passagiers overlast hebben.

Onderhandelingen 

In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De vorige cao liep af op 31 december 2022. De onderhandelingen daarvoor begonnen vorig jaar mei.

Door: Nationale Onderwijsgids