Normal_lonely-child-2021-12-27-21-27-29-utc__1_

Sinds deze week is er een nieuwe organisatie in de regio Haarlem die zich inzet voor thuiszitters. Kennemer Kids is een tussenstap tussen thuis en school voor kinderen van 10 tot 17 jaar die bijvoorbeeld vanwege autisme, hoogbegaafdheid of pesten gedwongen thuiszitten. Vanaf 1 februari kunnen kinderen er terecht. Dit meldt Haarlem 105. 

Kennemer Kids zit in een lokaal van een oud-schoolgebouw in Haarlem-Noord. Volgens oprichter Sarah Berkhout een geschikte plek, waar ze straks dagbesteding bieden voor jonge thuiszitters. Er is daar ruimte voor 6 kinderen per dag, met een maximum van 18 kinderen per week. Thuiszitters worden er ook begeleid en gecoacht om ze uiteindelijk te laten terugkeren naar school.

Schadelijk voor welzijn

Op landelijk niveau zijn er ongeveer 15.000 thuiszitters. Vereniging Balans stelt dat het voor ouders een ontzettend grote stap is om hun kind thuis te laten. Ze overtreden dan immers de wet. Daarbij moeten ouders soms minder gaan werken om hun kind thuis te kunnen opvangen. Toch moeten ouders hier soms voor kiezen.  “We zien het onder andere bij kinderen in het autistisch spectrum of met hoogbegaafdheid. Als zij iedere dag naar een omgeving moeten waar ze niet passen, wat in sommige gevallen schadelijk is voor het welzijn van het kind, dan kan een ouder die keuze toch maken.”

Speciaal onderwijs

Kennemer Kids hoopt kinderen tot rust te laten komen en een tijdelijke tussenstap te zijn tussen thuis en school. Waarom die kinderen dan niet naar het speciaal onderwijs gaan? Ook daar lopen ze juist vast, zegt coach Rosalinda de Haan van Kennemer Kids. De organisaties wil juist van het schoolse af, zodat kinderen zich weer prettig voelen. Dit doen coaches met sport, spel en natuur.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky