Werknemers leerlingen- en zorgvervoer starten vrijdag met reeks stakingen

Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer in Zeeland, Noord-Holland en de regio Oost (Overijssel en Gelderland) gaan vrijdag staken om een betere cao te krijgen, aldus de FNV. Waar en wanneer precies er niet zal worden gereden, wordt zeer waarschijnlijk later op deze dinsdag nog bekend, aldus FNV Zorgvervoer en taxi.

De vakbonden CNV en FNV hadden de werkgevers een ultimatum tot afgelopen vrijdag 12.00 uur gesteld om dit te voorkomen, maar kregen geen antwoord naar hun zin.

Betere regelingen 

De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook een betere regeling bij ziekte en een goede regeling voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn.

KNV

De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) , zeiden eerder dat de eisen een kostenstijging van 40 procent zouden betekenen. KNV zei vrijdag verbaasd te zijn over de actie "over de rug van de groep die men zegt te willen helpen". De werkgevers vinden hun bod, 8 procent erbij in 2023 en nog eens 4 procent in 2024, gewoon heel goed.

Ouders & Onderwijs 

Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, zei eerder de stakingen "ellendig" te vinden voor de kinderen om wie het gaat en hun moeders en vaders, maar de ontevredenheid bij de chauffeurs wel te snappen.

Door: ANP