'Er zijn nu oplossingen nodig voor de jeugdbescherming'

Jeugdzorg Nederland vindt de voorstellen van minister Weerwind en staatssecretaris Van Ooijen om de acute knelpunten in de jeugdzorg op te lossen onvoldoende. Voorzitter Hans Spigt: “De urgentie die wel duidelijk doorklinkt aan het begin van de brief bij de beschrijving van de problematiek, missen we bij de uitwerking van de concrete maatregelen.” Dat meldt Jeugdzorg Nederland.

Gisteren verscheen de brief van minister Weerwind en staatssecretaris Van Ooijen voor het Kamerdebat van vandaag over de jeugdbeschermingsketen. In deze brief staat duidelijk wat de problemen zijn. 

Problematiek al jaren bekend 

De problematiek binnen de jeugdzorg is al jaren bekend. Er liggen stapels rapporten en onderzoeken over het onderwerp. Het dan nu ook tijd om stappen te zetten. 

Drie maatregelen 

Jeugdzorg Nederland roept in een brief aan de Tweede Kamer op om tenminste drie maatregelen direct in te voeren. Dan gaat het om een landelijke caseloadnorm, een landelijk tarief waar deze caseloadnorm in verwerkt is en voorrang op jeugdhulp voor kinderen met een kinderbeschermingsmaatregel.  

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk