Lerarentekort groeit, maar er zijn nog altijd studenten die kiezen voor het vak

Het lerarentekort in het speciaal onderwijs in heel Noord-Holland groeit. Ook in het basisonderwijs is het tekort enorm. Aanmeldingen voor de Pabo blijven vooralsnog uit en veel studenten die er wel studeren stoppen tussentijds. Maar er zijn een aantal studenten die wel juist nu kiezen voor de lerarenopleiding. Dat meldt NH Nieuws. 

De reden van de 32-jarige Necip uit Hoofddorp is: “Wat ik ervoor terugkrijg is immens en niet te beschrijven, het is super dankbaar werk.” Volgens Necip is het werk als leraar misschien twintig procent rekenen en taal. Je draagt vooral bij aan de ontwikkeling van de kinderen. 

Stage lopen 

De 21-jarige Thanee uit Velsen wist al van jongs af aan dat ze juf ging worden. Ze is nu eerstejaarsstudent bij Inholland Haarlem en loopt wekelijks stage op een basisschool. Ze maakt zich wel zorgen om het lerarentekort en denkt dat het vooral komt omdat je nog veel op school zit en weinig stage loopt. “Het is belangrijk om tijdens je studie je lange termijn wens in de gaten te houden. Je kunt niet meteen alle dagen voor de klas staan.”

Levelen 

Thanee heeft nog wel een advies voor de opleiding voor het behouden van de studenten. “Zorg ervoor dat docenten en studenten met elkaar levelen. Ik had een stagebegeleider, die dronk op vrijdagavond ook altijd een biertje in de kroeg.” Ook aan studenten die overwegen om de lerarenopleiding te gaan doen geeft Thanee graag advies. “Als je eenmaal een band met de kinderen hebt opgebouwd, zijn ze altijd zo blij je te zien. De zware werkdruk neem ik dan voor lief. Ieder beroep heeft zijn minder fijne dingen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk