Week 21: Winnaars Kinderjury, Spoorwensdagen en Gijs de Lange

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Van Grinsven en Vink zijn de winnaars van de Kinderjury 2022

De winnaars van de Kinderjury 2022 zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink met het boek De magische halsband (in de categorie 6 tot en met 9 jaar) en Kevin Hassing met het boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken (in de categorie 10 tot en met 12 jaar). De winnaars werden bekendgemaakt in de Bibliotheek Neude in Utrecht. Meer dan 50.000 kinderen stemden op hun favoriete boek.

 

Dinsdag: Voor één dag conducteur of machinist, dat kan tijdens de Spoorwensdagen

Van een dag meelopen met een conducteur, tot aan zelf een trein besturen in de simulator: dromen komen uit tijdens de Spoorwensdagen op woensdag 25 mei. Deze en nog veel meer andere dromen worden werkelijkheid tijdens de 15e editie van de Spoorwensdagen. Maar liefst 130 vrijwilligers van NS en ProRail vervullen samen trein- en spoorwensen van kinderen en volwassenen, die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet. Dat meldt de NS. 

 

Woensdag: Basisschool in Texas verliest twee volwassenen en negentien kinderen 

Zeker negentien kinderen en twee volwassenen zijn gedood bij een aanslag op een basisschool in Texas. De kinderen waren tussen de 7 en 10 jaar oud.

 

Donderdag: Verschil in schooladvies tussen kinderen is niet altijd te verklaren

30 procent van het verschil in schooladviezen tussen kinderen van laag- en hoogopgeleide ouders is niet verklaarbaar door factoren als hun cognitieve vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. 

 

Vrijdag: 'Gijs de Lange (65) nam zijn werk voor Het Klokhuis bloedserieus'

De medewerkers van het NTR-jeugdprogramma Het Klokhuis zullen hun collega Gijs de Lange herinneren als een betrokken acteur die zijn werk serieus nam, maar ook altijd veel lol maakte op de set. Dat vertelt Jurrian van Dongen, schrijver en drama-redacteur van Het Klokhuis donderdag aan het ANP naar aanleiding van het overlijden van De Lange. De acteur speelde sinds 1988 mee in het jeugdprogramma.

Door: Nationale Onderwijsgids