Eén kind volgens WHO overleden door acute hepatitis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er tenminste één kind is overleden aan acute hepatitis. De WHO weet alleen nog niet precies waar deze vorm van hepatitis door veroorzaakt wordt. Op steeds meer plekken in Europa duikt de leveraandoening op. Dat meldt de NOS.

De leveraandoening werd vastgesteld bij kinderen van één maand tot 16 jaar oud. Zeventien kinderen moesten een levertransplantatie ondergaan. Hoe oud het kind was dat is overleden en waar hij of zij vandaag kwam is niet bekendgemaakt. 

Hepatitis 

Hepatitis is een ontsteking aan de lever en wordt vaak door een virus veroorzaakt. Deze nieuwe vorm die is opgedoken wordt niet veroorzaakt door een van de bekende virussen zoals A, B, C, D of E. 

Verenigd Koninkrijk

In Nederland zijn vier patiëntjes geregistreerd met acute hepatitis en drie van hen moesten een levertransplantatie ondergaan in Groningen. Bij de WHO zijn er 169 gevallen bekend in twaalf landen, veruit de meeste kinderen (114) komen uit het Verenigd Koninkrijk.  De WHO zegt dat ze de situatie goed in de gaten houden. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk