10.000 euro boete moet Stichting Handicap aan VWS betalen

Stichting Handicap in Tilburg is het ministerie van Volksgezondheid 10.000 euro verschuldigd. Het ministerie zou poststukken met aanmaningen hebben verstuurd omdat de jaarverantwoording over 2018 ontbrak. Maar die poststukken zouden pas maanden later bij de stichting terecht zijn gekomen. Dit meldt BN de Stem. 

Stichting Handicap biedt dagbesteding aan kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Het postvak van de stichting is bij zorgorganisatie Amarant ingericht. Op de brieven stond enkel ‘Handicap’, wat volgens het dagbestedingsbedrijf tot verwarring leidde. Amarant is een grote organisatie die zich vrijwel uitsluitend bezighoudt met mensen met een beperking. Het ministerie van Volksgezondheid gaat erin mee dat de adressering beter kon, maar wijst ook op de verantwoordelijkheid van de stichting bij het omgaan van post. De rechter gaat daarin mee.

Bijzondere omstandigheden 

Een andere, naar eigen zeggen, verzachtende omstandigheid is dat de penningmeester in 2019 overspannen raakte waardoor bepaalde zaken bleven liggen. Als het aan Stichting Handicap ligt, worden de dwangsommen daarom weer ingetrokken. Dat weigert het ministerie van Volksgezondheid, omdat de stichting het financieel goed genoeg doet. En dat vindt de rechter ook. Die zegt dat de staatssecretaris onderzoek heeft laten doen en naar redelijkheid heeft kunnen overwegen dat er zonder bijzondere omstandigheden niet van de invordering wordt afgezien.

Door: Nationale Onderwijsgids