Wat is er te doen tijdens de herfstvakantie? Vijf tips voor een dagje uit

Wat te doen deze herfstvakantie? Heb je zin om erop uit te gaan maar nog geen idee waarnaartoe? We hebben vijf tips voor je: voor alle leeftijden en weertypen zit er iets tussen. Laat je inspireren!

Cinekid on Tour – 13 t/m 31 oktober – heel Nederland

Cinekid is ’s werelds grootste mediafestival voor kinderen, waarbij bezoekers de kans krijgen bijzondere jeugdfilms te bekijken, interactieve installaties en nieuwe games te ontdekken en diverse mediaworkshops te volgen. Pathé Amsterdam Noord is dit jaar de hoofdlocatie, maar het festival is ook ver buiten de hoofdstad te beleven. Onder de noemer Cinekid on Tour is het evenement op maar liefst dertig locaties door heel Nederland te beleven.

Strandstruinen met Doggerland-experts – De Zandmotor (strand bij Kijkduin)

In het kader van de tentoonstelling ‘Doggerland. Verdwenen wereld in de Noordzee’, organiseert het Rijksmuseum voor Oudheden voor de tweede keer een Strandstruindag, op het strand van De Zandmotor bij Kijkduin. Waar nu de Noordzee is, leefden ooit mammoeten, wolharige neushoorns en Neanderthalers. Sporen van dit prehistorische landschap en zijn bewoners zijn op het strand terug te vinden. Op 23 oktober lopen Doggerland-experts in herkenbare gele hesjes tussen 10.00 en 15.00 uur over De Zandmotor. Ze leggen uit hoe en waar je moet zoeken, beantwoorden vragen en vertellen over bijzondere strandvondsten. Deelname is gratis, wel graag vooraf inschrijven.

Sprookjesfestival – 23 t/m 31 oktober – Arnhem

Tijdens de herfstvakantie van regio Zuid staan Arnhem en omstreken in het teken van sprookjes. Op allerlei locaties zijn er dans, theater, muziek, tentoonstellingen en voorstellingen te bewonderen. Ook zijn er workshops en is er een heus Kabouterbos in Park Sonsbeek. De opening van het Sprookjesfestival op 23 oktober gebeurt met een grote wereldbolparade in Arnhem, waar iedereen aan kan meedoen.  

OERRR herfst ontdektocht –  18 en 25 oktober – Nationaal Park Dwingelderveld

De OERRR herfst ontdektocht is een leuke, leerzame ervaring voor het hele gezin. Samen met een boswachter ga je op pad door het bos en langs de hei. Bomen, planten, paddenstoelen en misschien zelfs reeënsporen: het is allemaal te vinden in Nationaal Park Dwingelderveld. De kinderen krijgen een gratis zoekkaart waarop ze al hun vondsten kunnen aanvinken. 

Oesters rapen– tot eind april – op verschillende plekken langs de kust

Tot slot een tip waar je ook ver na de herfstvakantie nog iets mee kunt: oesters plukken! Zelf oesters rapen is de laatste tijd flink in opmars, niet alleen in Zeeland, maar ook in andere delen van het land, zoals op de Waddeneilanden of in de provincie Groningen. Op naar het strand, met een mesje en een mand, en eet ze zo uit de hand – verser wordt het niet! – of neem ze natuurlijk mee naar huis voor een feestelijk maal aldaar. Zet de champagne alvast maar koud. Nieuwsgierig hoe oesterrapen in z’n werk gaat en waar je het allemaal kan doen? Lees dan Oesters rapen in Nederland: dit zijn de 8 beste plekken.

Door: Nationale Onderwijsgids