Normal_rolstoel_

Jongeren met een beperking ervaren corona als een extra beperking, blijkt uit onderzoek van Youngworks, in opdracht van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Ieder(in) en jongPIT. Zo zijn er jongeren die afstand houden als dubbel afstandelijk ervoeren omdat ze blind zijn. Jongeren met een beperking hebben hun vriendschappen zien verwateren en er zijn ruzies ontstaan in woongroepen. Dit meldt VGN. 

Andere jongeren met een beperking zeiden dat zorgen om versoepelingen van coronamaatregelen leidde tot onbegrip in de omgeving. Een positief punt meldde een ander jongere: “Online les volgen was eigenlijk heel chill voor mij. De lesuren waren gehalveerd. Hierdoor kon ik mijn energie veel beter verdelen.”

Behoeftes

Door corona hebben jongeren met een beperking beter door waar ze behoefte aan hebben. Ze hebben bijvoorbeeld behoefte aan zekerheid en ‘een stem’, aan contact met vrienden, leeftijdsgenoten en lotgenoten en aan duidelijkheid. Ze hebben ook coaching en maatwerk nodig. Denken in mogelijkheden en een vooruitziende blik worden ook als behoefte genoemd en het niet terug willen naar ‘normaal’.

VGN, beleidsmakers, onderwijs- en zorgpartijen gaan na de zomer in gesprek met jongeren met een beperking. Om een luisterend oor te bieden en te leren over wat zij nodig hebben.

Het gehele onderzoek download je hier. 

Door: Nationale Onderwijsgids