Speciaal onderwijs kan grotendeels open blijven tijdens lockdown

Leerlingen uit het speciaal basisonderwijs (sbo) krijgen, net als kinderen uit het reguliere basisonderwijs, vanaf woensdag - met uitzondering van de kerstvakantie - voor een aantal weken vanuit huis les. Dat meldt de koepel voor scholen in het primair onderwijs, de PO-Raad dinsdagmiddag. Voor leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) wordt wel een uitzondering gemaakt. Zij mogen naar school blijven komen.

Maandagavond kondigde het kabinet aan dat alle scholen van 16 december tot en met ten minste 17 januari dicht moeten. Er worden wel een aantal uitzonderingen gemaakt, namelijk voor kwetsbare kinderen, examenleerlingen en leerlingen die een beroepsgerichte leerweg volgen.

"Deze groep leerlingen zal doorgaans zo'n groot aandeel van de vso-populatie uitmaken, dat men zich kan voorstellen dat een vso-school ervoor kiest om helemaal open te blijven", aldus de PO-Raad, die ook het speciaal onderwijs vertegenwoordigt. "Vso-scholen krijgen daarom een uitzondering en de vrijheid om dit maatwerk te leveren."

Geen verplichting

"Dat vso-scholen open mogen blijven, betekent niet dat ze ook open móeten blijven", zegt een woordvoerder van Stichting BOOR, de koepel van alle scholen uit het openbaar onderwijs in Rotterdam. "Het kan zijn dat sommige scholen er voor kiezen om alleen bepaalde groepen leerlingen naar school te laten komen. Dat is van allerlei factoren afhankelijk. Wij zijn daar op dit moment nog over in gesprek."

Ook sbo-scholen mogen een uitzondering maken voor kwetsbare kinderen. "Wij hebben onze scholen opgeroepen om kwetsbare kinderen wel naar school te laten gaan", aldus een woordvoerster van stichting De Haagse Scholen, voor openbaar basis- en speciaal onderwijs in de regio Den Haag.

Maatwerk leveren

Op papier bestaat er dus een onderscheid tussen vso- en sbo-scholen, maar ook de PO-Raad erkent dat het in de praktijk waarschijnlijk niet veel verschil zal maken. "Het is dezelfde populatie, dus in de praktijk zal de uitkomst wellicht hetzelfde zijn", zegt een woordvoerster. Het gaat erom dat scholen de mogelijkheid krijgen om maatwerk te leveren, benadrukt ze.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs is het inderdaad aan scholen zelf om te bepalen welke leerlingen als "kwetsbaar" worden aangemerkt. "Dat is hun eigen verantwoordelijkheid." Daarmee zou het speciaal onderwijs grotendeels open kunnen blijven.

Door: ANP