Bibliotheek met ruim 80.000 gesproken boeken voor mensen met leesbeperking

Wie slecht ziet of om een andere reden niet op de ‘reguliere’ manier kan lezen, krijgt via Bibliotheekservice Passend Lezen toegang tot een bibliotheek met ruim 80.000 gesproken boeken, kranten, tijdschriften, hoorspelen en hoorcolleges. Passend Lezen is de bibliotheek voor mensen met een leesbeperking en is gestart met een landelijke campagne om meer aandacht te vragen voor de mogelijkheden voor mensen met een leesbeperking. De boodschap van deze campagne is: Zo blijf je lezen. Ook als je ogen minder worden. Dit meldt Passend Lezen.

Passend Lezen wil met de campagne kenbaar maken dat leesplezier mogelijk is, ook als men problemen ervaart met lezen door een leesbeperking. Denk hierbij aan ouderen die te maken krijgen met een toenemende achteruitgang van het gezichtsvermogen, maar ook neurologische aandoeningen als afasie en dementie, of motorische problemen waardoor het vasthouden van een boek of krant moeilijk wordt. Met Passend Lezen kunnen deze mensen alsnog het plezier en de ontspanning van lezen ervaren.
 
De lectuur uit de collectie is op verschillende manieren te bestellen en te beluisteren, bijvoorbeeld via de site en de gratis app. Maar ook voor personen die minder digitaal vaardig zijn, is een oplossing beschikbaar. Zo is het mogelijk om de lectuur op Daisy-cd thuis te ontvangen en/of via verschillende andere leeshulpmiddelen te beluisteren.
 
Toegang hebben tot gesproken lectuur is van belang voor een hele brede groep mensen die niet op de reguliere manier kan lezen. De dienstverlening voorziet hiermee in verschillende behoeftes voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo weten ook jongeren met o.a. dyslexie Passend Lezen te vinden. Een lidmaatschap bij de bibliotheek kost 30 euro per jaar voor volwassenen met een leesbeperking. Jeugdleden met een leesbeperking zijn gratis lid tot hun 18e jaar.
 

Over Bibliotheekservice Passend Lezen

Bibliotheekservice Passend Lezen biedt onder andere boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm wanneer ‘gewoon’ lezen niet (meer) gaat. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids