‘Schande dat vastgoed boven zorg en onderwijs voor kwetsbare kinderen gaat’

Gisteren werden de vermoedens van vakbond FNV en jeugdzorgwerkers van De Hoenderloo Groep in Hoenderloo en Deelen zwart op wit bevestigd. Uit onderzoek van Follow the Money en EenVandaag blijkt dat de kwetsbare kinderen met complexe problematiek en de medewerkers zijn opgeofferd voor vastgoed. De panden kreeg moederorganisatie Pluryn als ‘bruidsschat van zo’n 70 miljoen euro’ met de fusie met De Hoenderloo Groep er gratis bij. Dit meldt FNV.

“Medewerkers vanuit het FNV-actiecomité spreken al tijden deze vermoedens hardop uit, maar dit werd door de organisatie steeds afgedaan als indianenverhalen. En minister De Jonge heeft vervolgens de verhalen van Pluryn kritiekloos gevolgd, de verzoeken van FNV en de medewerkers negerend. Wij vinden dat we meer van een minister mogen verwachten, het is tenslotte zijn taak om complexe jeugdzorg in Nederland te behouden”, aldus Jan Verhoeven, FNV-bestuurder in Oost Nederland.
 
Landelijk FNV-bestuurder voor jeugdzorg Maaike van der Aar: “Wederom zien we helaas dat minister De Jonge voor de zoveelste keer niet luistert naar de mensen waar de expertise ligt. Niet alleen in deze zaak Hoenderloo, maar in de hele jeugdzorgcrisis in Nederland. Inmiddels zijn er al negen grote jeugdzorginstellingen die noodgedwongen (deels) de deuren moesten sluiten en staan er tientallen financieel slecht voor. Om over de wachtlijsten, werkdruk en verzuim in de jeugdzorg maar niet te spreken. Mijn leden in de jeugdzorg vragen zich vaak hardop af welk rapportcijfer de minister zichzelf eigenlijk zou geven.”
 

Minister moet ingrijpen

Van der Aar: “De minister moet gaan ingrijpen. Het is zijn taak als minister om te zorgen dat deze plekken in Nederland blijven bestaan. Met het sluiten van de Hoenderloo Groep vervallen deze en er zijn er geen alternatieven. Vastgoed en geld kunnen hierin écht niet belangrijker zijn.”
 
Volgens de FNV-actiegroep van de jeugdhulpverleners zijn elders in Nederland én binnen moederorganisatie Pluryn onvoldoende geschikte andere plekken die deze vorm van jeugdzorg en onderwijs aanbieden. Volgens de FNV en de medewerkers is De Hoenderloo Groep juist het aangewezen antwoord op de wens van de Kamer om expertisecentra op te richten voor de meest complexe vormen van jeugdzorg. Daarom moet er niet worden afgebroken, maar juist worden geïnvesteerd in de Hoenderloo Groep.
 
Door: Nationale Onderwijsgids