Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

In Pijnacker-Nootdorp houden jeugdhulpaanbieders spreekuren op scholen. Ze geven ouders min of meer voorgedrukte verwijsbrieven mee, waarmee ze alleen nog langs de huisarts hoeven. Het CDA heeft Kamervragen gesteld over deze ‘reclame‘. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp besloot te onderzoeken waarom er in het dorp opmerkelijk veel jongeren waren die gebruik maakten van ambulante jeugd-ggz. Wat blijkt? “(Bij de huisarts) komen regelmatig ouders met een briefje van school waarop staat wat het kind heeft en bij welke aanbieder het kind het beste geholpen kan worden”, schrijft de gemeente in een rapport.
 
En deze gang van zaken schijnt vaker voor te komen. Het is geen kwaadwillendheid, het wordt niet bestempeld als fraude, maar is een gevolg van de marktwerking in de zorg. Desalniettemin: ouders kunnen zich onder druk gezet voelen. Bovendien hebben de bestaande wijkteams (kernteams) met specialisten van de gemeente kennis en kunde in huis op allerlei zorggebieden, waaronder ggz. Onder scholen en huisartsen bleek dit echter niet voldoende bekend. 
 
Het CDA heeft hierover nu Kamervragen gesteld. De partij denkt dat de voorgedrukte verwijsbrieven één van de oorzaken kunnen zijn van de stijging van het aantal jeugdigen in de ggz. Ook wil het CDA weten of dit is meegenomen in het beloofde onderzoek naar de tekorten in de jeugdhulp. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids