Logo_1406552393_skn-logo-alt-cmyk-fc-50mm

In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Dit jaar is er een nieuw onderdeel: Lokaal Besteden. Om kinderen meer te betrekken bij het doel van de Kinderpostzegelactie, kunnen scholen een deel van het opgehaalde geld besteden aan een goed doel in de omgeving van de school. Een school mag ook het lezen stimuleren voor kinderen op de eigen school via Stichting Lezen. Een mooie kans voor scholen om budget te realiseren voor leesbevordering. Dit meldt Stichting Lezen.

Lokaal besteden

Kinderpostzegels werkt al vele jaren intensief samen met Stichting Lezen. Kinderpostzegels heeft afgelopen jaren op 150 basisscholen in krimp- en anticipeergebieden, die meedoen aan de Bibliotheek op school, de aanschaf van boekenkasten en boeken mogelijk gemaakt. Tevens kregen honderd kinderen per school een Boekenbon van 10 euro cadeau van Kinderpostzegels om een eigen boek te kopen. Daarnaast konden 200 basisscholen meedoen met Vakantielezen, een project om de zomerleesdip tegen te gaan.

Scholen mogen vanaf dit jaar ook een deel van het opgehaalde bedrag inzetten om lezen op hun eigen school te stimuleren door bijvoorbeeld hun collectie uit te breiden, een boekenkast (alleen in krimpgebieden) of vakantiepakketten aan te schaffen.

Hoe werkt het

Vanaf dit jaar kunnen scholen een deel van het opgehaalde bedrag inzetten voor leesbevordering op hun eigen school (tussen 250,- en 1.000,- euro). De eerste stap is dat scholen hun voorkeur aangeven op het scholenportaal van Kinderpostzegels, dit kan tot de start van de Kinderpostzegelactie (26 september 2018).
De tweede stap vindt plaats in november/december van dit jaar, wanneer bekend is hoeveel geld een school kan besteden. Ruim voor die tijd zal bekend worden hoe deze stap in zijn werk zal gaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids