Normal_werk__timmeren__arbeidsmarkt__klus__hamer

Donderdag 9 november is bij Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie, De Tijdmachine gelanceerd. De Tijdmachine is een visueel spektakel over de geschiedenis van sociale werkgelegenheid in Nederland. Een tijdreis vanuit het verleden naar de toekomst over de aanpak van armoede, de ontwikkeling van onderwijs en over het ontstaan van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. De Tijdmachine is een verplaatsbare tentoonstelling die in opdracht van Cedris en SBCM is samengesteld en vanaf nu is te boeken door bedrijven en organisaties die dit maatschappelijke thema op de kaart willen zetten. Dat meldt CEDRIS.

Met gebruik van historische beelden toont De Tijdmachine dat sociale werkgelegenheid een vraagstuk is van alle tijden. Door het verleden te laten spreken laat De Tijdmachine kansen zien voor bedrijven en de samenleving om mensen met een arbeidsbeperking een betaalde baan te geven. Bezoekers van de tentoonstelling worden aangezet om na te denken welke rol zij zelf daarbij kunnen spelen, nu en voor de toekomst.

De Tijdmachine maakt bezoekers bewust dat mensen met een arbeidsbeperking er altijd zijn geweest en er ook in de toekomst zullen zijn. De huidige arbeidsmarkt en de plek hierbinnen voor sociale werkgelegenheid is bepaald door keuzes uit het verleden. Zo zullen de te maken keuzes van vandaag sturing geven aan de ontwikkeling van de sociale werkgelegenheid in de toekomst. Momenteel zijn er te weinig banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Met De Tijdmachine wordt dit vraagstuk op een informatieve manier bespreekbaar.

Bij de totstandkoming van deze tentoonstelling zijn jongeren betrokken van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. In de houtzagerij en houtbewerkingsafdeling van leerwerk bedrijf Pantar in Amsterdam is De Tijdmachine gebouwd. Een filmpje van de bouw staat op www.detoekomstis.nu/tijdmachine.

Meer weten of De Tijdmachine boeken? De tentoonstelling kan geboekt worden door bijvoorbeeld gemeenten, bedrijven, bibliotheken of scholen. Dat kan via www.detoekomstis.nu.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids