Normal_kunst_kind_schilderen_verf_kwast_hand

Het plan van het nieuwe kabinet om scholen verplicht op excursie naar het Rijksmuseum te laten gaan wordt niet positief ontvangen door vier grote musea in ons land. Volgens collega’s van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Groninger Museum en het Bonnenfantenmuseum in Maastricht is er sprake van een ‘een gebrek aan visie’ bij het kabinet. Dat meldt VOS/ABB.

Volgens collega’s Catrien Schreuder, Margriet Schavemaker, Steven Kolsteren en Stefanie Metsemaker heeft kunsteducatie kinderen veel te bieden, zo meldden zij in de Volkskrant. Zij vinden dat er ruimte moet zijn voor individualiteit en creativiteit in plaats van vaste waarden. Volgens hen wil het nieuwe kabinet de Nederlandse identiteit bij kinderen bijspijkeren door middel van kennismaking met kunst. Dat museumbezoek in het onderwijs wordt gestimuleerd, is volgens de grote musea een goed teken. Maar dan zouden scholen vervolgens zelf moeten kunnen bepalen waar de excursie naartoe gaat.

VOS/ABB deelt dit standpunt. Hans Teegelbeckers vindt de verplichtstelling van een bezoek aan het Rijksmuseum niet passen bij de vrijheid van inrichting van het onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids