Normal_backpack_rugzak_studenten_student

Leerlingen die tijdens hun schoolcarrière overstappen van het speciaal onderwijs naar een reguliere school moeten zo min mogelijk studievertraging oplopen van de overstap. Dat zeggen VVD-Kamerleden  Karin Straus en Helma Lodders naar aanleiding van de situatie van Lelystadse scholiere Naomi Dudink (18). Dit meldt Omroep Flevoland.

De leerlinge heeft al eindexamen gedaan op het speciaal onderwijs en wil nu haar havo-diploma halen. Daarvoor stapte ze over naar scholengemeenschap Arcus in Lelystad. Dudink was net als de schoolleiding van Arcus in de veronderstelling dat de drie vakken die ze al heeft afgerond op het speciaal onderwijs mee zouden tellen voor het havo-diploma. Na navraag bij het ministerie van Onderwijs blijkt dit echter niet het geval. Nu kan Dudink pas volgend jaar haar havo-diploma halen omdat ze eerst de drie vakken overnieuw zal moeten doen.

Straus en Lodders van de VVD vinden deze situatie onterecht. Leerlingen die overstappen naar het reguliere onderwijs mogen niet de dupe worden van regelgeving, vinden zij. De Kamerleden vragen daarom aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs of er mogelijkheden zijn om de studievertraging voor Dudink te beperken. Ook de directie van Arcus springt op de bres voor de leerlinge. In een brief aan het ministerie vraagt de directie dan ook om coulance.

© Nationale Onderwijsgids