Zo wil Trees for All mbo-studenten meer betrekken bij het klimaatdebat

Het thema duurzaamheid wordt de laatste jaren steeds belangrijker in het onderwijs. Toch weten scholen niet altijd hoe ze dat het beste vorm kunnen geven, volgens Joly Bogers van Trees for All. “Vergroeningsplannen blijven vaak liggen, omdat docenten het heel druk hebben of vanwege een gebrek aan financiën.” Het scholenprogramma Trees for Schools – speciaal voor het mbo – kan daarbij helpen. We spraken projectleider Joly tijdens de boomplantdag op het ROC van Amsterdam, een van de drie mbo-scholen die meededen aan de pilot van Trees for All.

“We willen de scholen zoveel mogelijk ontzorgen, zowel financieel als inhoudelijk”, vertelt Joly. Deelname kost namelijk helemaal niets. “We vragen alleen tijd en enthousiasme. Je kunt het dus echt zien als een cadeautje voor je school.”

Klimaatlessen van leeftijdsgenoten

De mbo’ers krijgen klimaatlessen van leeftijdsgenoten van de Jonge Klimaatbeweging. Daarna maken geïnteresseerde studenten onder begeleiding van een landschapsarchitect een ontwerp voor hun eigen schoolterrein. En dat voeren ze vervolgens ook zelf uit, tijdens de boomplantdag. Op deze manier wil Trees for All mbo-studenten meer betrekken bij het klimaatdebat, want dat is hard nodig, vindt de stichting.

Meer weten? Lees het hele interview met Joly hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs
Afbeelding: Trees for All