Studenten MBO Amersfoort doen onderzoek naar rookvrije stationspleinen

De stationspleinen in Amersfoort zijn sinds november 2022 rookvrije zones. Er zijn tegels geplaatst met het rookvrij-logo op de pleinen rond de stations Amersfoort Centraal, Vathorst en Schothorst. Studenten Handhaving van MBO Amersfoort hebben onderzoek gedaan naar hoe rookvrij de stationspleinen nu werkelijk zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 54 procent van de bezoekers niet op de hoogte was dat de stationspleinen rookvrij zijn. De belangrijkste aanbeveling: geef dit duidelijker aan, bijvoorbeeld met borden op de pleinen. Dat meldt de gemeente Amersfoort.

De studenten Handhaving van MBO Amersfoort waren op verschillende dagen aanwezig op de stationspleinen in Amersfoort om mensen aan te spreken dat de pleinen rookvrije zones zijn. Daarnaast namen zij een enquête af om erachter te komen wat mensen vinden van de rookvrije pleinen en of de rookvrije zones wel voldoende zichtbaar zijn. 

Uit de resultaten blijkt dat ruim driekwart van de mensen het eens is met de rookvrije stationspleinen. Het project is uitgevoerd in opdracht van GGD regio Utrecht en Gemeente Amersfoort in samenwerking met Longfonds.

Rookvrije stationspleinen 

Op woensdag 27 maart overhandigden de studenten het rapport aan Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en de directeur van Longfonds Károly Illy. "De Amersfoortse stationspleinen zijn al ruim een jaar rookvrije zones. Het onderzoek van de studenten van MBO Amersfoort laat zien dat er nog stappen te maken zijn. Daarom zijn vorige week al borden geplaatst die aangeven dat de pleinen rookvrij zijn. Daarmee voorkomen we dat jongeren in de verleiding komen om te gaan roken. Want zien roken, doet roken. Zo werken we samen aan de Rookvrije Generatie", zo stelt wethouder Micheline Paffen-Zeenni.

Door: Nationale Onderwijsgids