Normal_230215-1926-sum--summa-fontys

Summa College en Fontys Hogeschool gaan samen docenten opleiden in de nieuwe Opleidingsschool Eindhoven Regio. Ze hebben bovendien afgesproken reeds afgestudeerde docenten te helpen beter aan te sluiten bij wat de huidige generatie studenten van de beroepsgroep vraagt. Dit meldt het Summa College.

“Er is een andere docent nodig dan vroeger", zegt Trees Sauer van het Summa College. “De docent van de toekomst denkt in talenten, is multicultureel onderlegd en heeft een onderzoekende houding. Bovendien moet hij bereid zijn zich constant te blijven ontwikkelen, ook op digitaal gebied.”

Landelijke ontwikkeling

Met de oprichting van een Opleidingsschool sluiten beide onderwijsinstellingen aan bij een landelijke ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat de beroepscontext van het mbo een duidelijke eigen aanpak in de docentenopleiding moet krijgen. “In onze aanpak maken we gebruik van deze recente inzichten over het leren, de vormen van leren en de diversiteit van het middelbaar beroepsonderwijs. Voor de docenten in opleiding streven we bovendien naar maatwerk en meer keuzes binnen leertrajecten. Het is ook de intentie om een doorlopende lijn te creëren”, aldus Maud Slaats, namens Fontys betrokken bij het project. De initiatiefnemers krijgen vier jaar de tijd om de school op te zetten.

De start

In eerste instantie vormen zes schoolopleiders en een aantal werkplekbegeleiders van het Summa College samen met vier instituutsopleiders van Fontys een opleidingsteam. Ze zorgen er onder meer voor dat de docent in spé een werkplek krijgt. “Wanneer een student kiest voor het mbo, zal die 40 procent van de opleiding bij het Summa College gaan leren en werken", zegt Sauer. “Zo maakt de docent kennis met de ‘rijke leeromgeving’ van het mbo. Hopelijk zien zij daar een toekomst voor zichzelf.”

De officiële start van de Opleidingsschool Eindhoven Regio is 2 maart om 16.00 uur in het Microlab, Kastanjelaan 400 (Strijp S) in Eindhoven.

Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: Summa College