Merendeel studenten moet doorstuderen na mbo-studie ict-ontwikkeling/beheer

Minder dan de helft van de mbo-studenten ict-ontwikkeling (44 procent) s tevreden over de voorbereiding op het werkveld. Het merendeel van de studenten (61 procent) studeert ook nog even door. 34 procent gaat na het afronden van deze mbo-studie meteen op zoek naar werk. Gemiddeld verdienen die studenten dan 12,06 euro per uur. Hun werkweek met 37 ligt juist weer hoger dan het gemiddelde. Dat meldt Computable. 

Uit de Keuzegids mbo 2023 komt wel naar voren dat een gemiddeld aantal studenten de opleiding ict-ontwikkeling en -beheer goed doorloopt. Dat is namelijk 83 procent. Er zijn weinig studenten die stoppen met de opleiding zonder papiertje. 

Doorstuderen 

Van de studenten die hun studie afmaken sluit bij 93 procent het diploma aan op de vooropleiding. Bijna 80 procent van de mbo-studenten studeert na de eerste studie nog even door. Er zijn maar weinig oud-studenten die vinden dat ze goed zijn voorbereid op het werkveld. 

Kwaliteitsvergelijking 

Anders dan in voorgaande jaren bevat de Keuzegids mbo nu geen kwaliteitsvergelijking. Dat werd altijd samengesteld door het oordeel van de studenten. Maar een aantal grote ROC’s is het niet eens met deze kwaliteitsvergelijking. Zij werken dus niet mee aan de JOB-monitor. Het is voor mbo-instellingen ook niet verplicht om mee te werken aan de tweejaarlijkse enquête over de kwaliteit van het mbo-onderwijs. Hbo’s en universiteiten moeten wel verplicht meewerken aan de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête.

Door; Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk