Voor mbo-studenten moet het makkelijker zijn om te switchen van studie

Voor mbo-studenten moet het makkelijker worden om te wisselen van studie. Dat is een advies van de Taskforce Doelmatigheid van het bedrijfsleven en beroepsonderwijs. Zij willen dat meer mensen kiezen voor een studie in de zorg of de techniek. Dat meldt de NOS.

Het advies is opgesteld omdat steeds minder mensen voor een mbo-studie kiezen. Studenten gaan ook veel vaker voor een economische of administratieve studie, maar de arbeidsmarkt staat juist te springen om mensen in de zorg en de techniek.

Startsalarissen 

In de Keuzegids 2022 staat dat de beste startsalarissen in het mbo te vinden zijn in de procestechniek (3439 euro), vervoer (3146 euro) en verpleegkunde (3092 euro). 

Geld 

Voor scholen zelf moet het ook makkelijker worden om studenten te laten switchen van studie. De scholen lopen nu geld mis, omdat ze pas geld ontvangen bij iedere student die afstudeert. Daardoor is het voor de scholen ook verleidelijk om studies aan te bieden die populair zijn. Op die manier proberen ze zoveel mogelijk studenten te trekken.

Loopbaanoriëntatie en begeleiding 

Onderwijsminister Dijkgraaf kwam vorige maand al met een plan om de aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt te vergroten. In dat plan maakt Dijkgraaf 33 miljoen euro extra per jaar vrij voor loopbaanoriëntatie en begeleiding. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk