Mbo'ers blowen meer, maar roken en drinken veel minder dan vijf jaar geleden

Jongeren op Amsterdamse mbo’s drinken en roken weliswaar veel minder dan vijf jaar geleden, maar blowen doen ze nog steeds heel veel. Het cannabisgebruik is de afgelopen vijf jaar niet afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Jellinek en de hogeschool van Amsterdam. Dat meldt AT5. 

Dagelijks drinken gebeurt weinig, alcohol wordt meestal gereserveerd voor in het weekend. Met gemiddeld zes glazen op een dag wordt er dan wel flink door gedronken. Een kwart van de drinkers dronk het laatste jaar zoveel dat hij of zij niet meer kon staan, onwel werd of ‘out’ ging. 

Tabaksgebruik 

Ook het tabaksgebruik daalde onder mbo’ers. In 2016 rookte ruim één derde van de mbo’ers (35 procent), in 2021 rookte bijna een kwart van de mbo-studenten (24 procent). De helft deed dat bijna elke schooldag. Eén op de vijf mbo’ers gebruikt hasj of wiet, 4 procent blowt dagelijks en 12 procent blowde het laatste jaar vlak voor of onder schooltijd. 

Snus is in opkomst 

Geïnterviewde professionals rapporteren dat cannabisgebruik bij kwetsbare buurtjongeren juist is toegenomen sinds de coronapandemie. Ook zien de professionals dat snus in opkomst is en gebruiken jongeren meer op een dwangmatige manier lachgas. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk