Landelijk onderzoek naar gonorroe en chlamydia

Het RIVM start vandaag met een onderzoek naar chlamydia en gonorroe in Nederland. Dit zijn de meest voorkomende soa’s in ons land. Het RIVM wil met dit onderzoek beter inzicht krijgen in hoe vaak deze soa’s voorkomen onder mensen van 16 tot en met 34 jaar.  

Het onderzoek is getiteld ‘Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe in Nederland’ (PECAN). Het is een aanvulling op de landelijke studie naar seksuele gezondheid in Nederland. Deze studie is een samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Rutgers, Soa Aids Nederland, het RIVM en de GGD. Deelnemers aan deze studie in de leeftijd van 16 t/m 34 jaar kunnen de vraag krijgen of zij aan het PECAN-onderzoek willen meedoen. Zij krijgen dan informatie en een gratis soa thuisafnametest. Wie meedoet kan de soa-test opsturen naar het Streeklaboratorium van de GGD Amsterdam. Daar wordt getest op chlamydia en gonorroe. 

Klachten 

Voor de huidige monitoring naar chlamydia en gonorroe gebruikt het RIVM gegevens uit de seksuele gezondheidszorg. Deze geven echter geen volledig beeld, omdat het alleen gegevens zijn over mensen die zichzelf hebben laten testen. Bijvoorbeeld omdat ze klachten hebben, of denken dat ze risico hebben gelopen op een soa. Maar een soa komt ook voor bij mensen zonder klachten. Met dit aanvullend onderzoek hoopt het RIVM een beter inzicht te krijgen in hoe vaak chlamydia en gonorroe in Nederland voorkomen. De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2024 verwacht.

Door: Nationale Onderwijsgids