Week 36: Verkeersdrama, goedkope luiers en 2,3 kilometer fietsen naar school

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Na verkeersdrama in Bosschenhoofd volgt emotionele eerste schooldag

Kinderen, ouders en docenten hebben het maandagochtend op basisschool ’t Bossche Hart over het ongeluk van vrijdagavond. Daarbij kwamen twee leerlingen van de school om het leven. Zij zaten vóór de zomervakantie nog op de basisschool. Lex Polman van de Borgesiusstiching, waar de basisschool onder valt, noemt deze eerste schooldag na de zomervakantie een ‘bizarre dag’.

Dinsdag: Website over goedkope luiers genomineerd voor 'Website van het Jaar'

De ‘Website van het Jaar’ is dé publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste websites van Nederland. Luieraanbiedingen.nl is dit jaar één van de kanshebbers op deze prijs. Deze website is genomineerd in de categorie ‘Voordeel’, voorbehouden aan veilingwebsites, websites met (dag)deals en websites met of over kortingen. De ‘Website van het Jaar’ verkiezing wordt georganiseerd door Multiscope, specialist in online marktonderzoek en Emerce, een multichannelplatform over business en marketing. 

Woensdag: Actrice Sallie Harmsen te zien in verfilming van bestseller 'Oei, ik groei'

Netflix is gestart met de opnames van Oei, ik groei, de verfilming van de gelijknamige bestseller over de ontwikkeling van kinderen. Hoofdrollen in de film zijn voor onder anderen Sallie Harmsen, Soy Kroon, Iliass Ojja en Yolanthe Cabau. Eerder werd ook gecommuniceerd dat Thijs Römer mee zou doen, maar die staat niet meer op het lijstje.

Donderdag: Avans Hogeschool en supermarkt Jumbo verlengen samenwerking

Avans Hogeschool en supermarktketen Jumbo verlengen na 3 jaar hun samenwerking. Sinds 2019 bieden ze samen de duale opleiding Associate degree (AD), Ondernemerschap & Retail Management (ORM) aan voor Jumbo-medewerkers, met daarbij de mogelijkheid tot doorstroom naar het HBO bachelor programma. De supermarktketen investeert hiermee voortdurend in kennisontwikkeling en heeft in de duale ORM-opleiding bij Avans een goede samenwerkingspartner gevonden. 

Vrijdag: Dichtstbijzijnde middelbare school gemiddeld op 2,3 kilometer fietsen

In 2021 lag de dichtstbijzijnde middelbare school op gemiddeld 2,3 kilometer fietsen. Dat is bijna vier keer zo ver als de fietsafstand naar de dichtstbijzijnde basisschool (0,6 kilometer). Gemiddeld was de afstand tot basis- en middelbare scholen op de fiets iets kleiner dan de afstand met de auto. In 8 op de 10 gemeenten was de fietsafstand naar een middelbare school korter dan die voor de auto. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk