Mbo'ers krijgen waardering van Arjen Lubach in Avondshow

Arjen Lubach besteedde in zijn Avondshow aandacht aan het tekort van mbo-opgeleide vakmensen. Want zonder deze vakmensen komt Nederland steeds  meer in de problemen. Dat meldt MBO Today. 

Het aantal mbo-studenten krimpt, want er gaan steeds meer jongeren naar het hoger onderwijs. Vakmensen zijn daardoor steeds moeilijker te vinden. 

Lissabon-doelstellingen 

In 2005 formuleerde het ministerie nog de doelstelling om het percentage hoger opgeleiden te verhogen tot zo’n vijftig procent. Toenmalig staatssecretaris Mark Rutte was daar verantwoordelijk voor, maar het plan kwam voort uit een uitwerking van de Lissabon-doelstellingen. In 2000 namen de landen van de Europese Unie zich voor om de meest innovatieve kenniseconomie ter wereld te worden. Onderdeel daarvan was het verhogen van de deelname aan het hoger onderwijs. Het gevolg was dat steeds meer jongeren een opleiding aan een hogeschool of universiteit gingen volgen en steeds minder aan een mbo. 

'Laagopgeleid'

Nog een probleem is de lage status van het mbo in Nederland. Als je een volledige mbo niveau 4-opleiding hebt gevolgd ben je nog steeds ‘laagopgeleid’. Zo ontstaat er in de maatschappij een tweedeling tussen hoog- en laagopgeleiden. Ieder heeft namelijk ook eigen dating-apps en aparte verzekeringen. Lubach vond het dus tijd om meer waardering te creëren voor jongeren die een vakopleiding volgen. 

Bekijk hier de uitzending over het mbo

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk