Vogelgriep aangetroffen op mbo-school, 1200 vogels preventief geruimd

Mbo-school Aeres in Barneveld heeft te maken met vogelgriep. Directeur Gertwim de Haas bevestigt dit aan Omroep Gelderland. Er werd al langer voor gevreesd, maar maandag werd vogelgriep dan toch echt vastgesteld. De school is flink getroffen. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Bij Aeres namen ze al de nodige voorzorgsmaatregelen sinds oktober een landelijke ophokplicht voor pluimvee van kracht werd. Ze wilden voorkomen dat ook zij getroffen zouden worden.

Voorzorgsmaatregelen 

“Wij hebben extra matten voor deuren gelegd en creëerden sluizen tussen ruimtes. Volgens protocol mocht niet iedereen meer de pluimveestal in, maar slechts een beperkt aantal dierverzorgers. We monitorden de gezondheid van de vogels elke dag goed en waren extra alert, omdat hier in de omgeving veel pluimveebedrijven gevestigd zijn”, zegt De Haas.

Zieke watervogels 

“Afgelopen vrijdag waren er al een paar watervogels ziek. Zij schijnen extra gevoelig te zijn voor vogelgriep. Aan het einde van de dag was er al een vogel gestorven. Toen hebben we monsters naar Lelystad gestuurd”, aldus De Haas.

Preventieve ruiming 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam dinsdag langs en stelde officieel vast dat er sprake was van een uitbraak. Dinsdagavond werd de preventieve ruiming van al het gevogelte, met uitzondering van de tropische vogels, in gang gezet. Zo’n 1200 dieren zijn geruimd.

De nabije toekomst ziet er somber uit voor de studenten en docenten die gewend waren dagelijks bezig te zijn met pluimvee. Na deze ruimingen zal er waarschijnlijk de komende drie maanden geen gevogelte te vinden zijn op het Aeres. 

Andere dieren 

Op de Barneveldse school wordt er bij verschillende opleidingen ook met andere dieren gewerkt. Er zijn nog kamelen, alpaca’s en knaagdieren. Die lessen gaan ook allemaal gewoon door. “Er blijven veel dieren over, maar praktijklessen rondom pluimvee en watervogels kunnen we voorlopig niet geven.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk