Meer loon en hogere reiskostenvergoeding voor mbo-medewerkers

Alle mbo-medewerkers krijgen per 1 juli 2022 een loonsverhoging van 4,2 procent. Ook ontvangen ze een eenmalige uitkering van 600 bruto bij een voltijdbaan. De reiskostenvergoeding gaat ook omhoog, van 0,15 cent naar 0,19 cent per kilometer. De oudere medewerkers krijgen iets meer mogelijkheden om loon in te leveren voor minder werkuren. Dat meldt de AOb. 

“De loonsverhoging is in lijn met die in andere sectoren en hoewel we beseffen dat het niet alle kosten zal dekken, is de reiskostenvergoeding verbeterd. Daar ben ik tevreden over”, aldus AOb-bestuurder Hendrik de Moel. 

Ouderschapsverlof 

Ook het ouderschapsverlof verandert voor onderwijsmedewerkers die vanaf 1 augustus 2022 een kind krijgen. Het mbo kende al een betaalde regeling, maar nu krijgen de medewerkers meer betaald ouderschapsverlof.

Thuiswerkregeling 

Verder moeten alle mbo-scholen voor 1 juni 2023 een thuiswerkregeling op papier hebben staan. Deze moeten ze dan naar de bonden sturen voor een jaarlijks overleg. Met de ondernemersraad moet deze regeling dan worden afgestemd en er staan afspraken in over het aantal thuiswerkdagen en vergoeding voor werkmeubilair. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk