Studenten Noorderpoort mogen sleutelen aan veegwagen van gemeente

Van vrachtwagens, tot bedrijfsbussen en personenauto’s: in de werkplaats van Noorderpoort aan de Bornholmstraat kunnen technische studenten hun hart ophalen. Wekelijks sleutelen Automotive studenten urenlang in de werkplaats. “Hoe meer auto’s we hebben waar studenten aan kunnen sleutelen, hoe beter we ze kunnen voorbereiden op het werkveld”, vertelt docent Wieger Bekkema. Dat meldt de gemeente Groningen. 

Vandaar dat er zeven jaar geleden een samenwerking tussen de gemeente Groningen en Noorderpoort tot stand is gekomen. “De gemeente leende ons toen een vuilniswagen uit, waar de studenten aan konden sleutelen. Dat was geweldig, want hierdoor kwamen de studenten in aanraking met veel verschillende technieken”, vertelt Wieger enthousiast.

Veegwagen 

In de afgelopen jaren hebben de studenten zoveel gesleuteld aan de vuilniswagen dat ze wel weer een nieuwe uitdaging konden gebruiken. Vandaar dat de gemeente woensdag 2 maart een oude veegwagen in bruikleen heeft aangeboden aan Noorderpoort. “De veegwagen is de afgelopen twaalf jaar dagelijks ingezet binnen de gemeente”, vertelt wethouder Glimina Chakor. “Het is mooi dat een nieuwe generatie monteurs het vak leert door te sleutelen aan onze veegwagen.”

Nieuwe dingen leren 

Wieger sluit zich hierbij aan, volgens hem kunnen de studenten enorm veel nieuwe dingen leren van de veegwagen. “Een andere opbouw, een ander hydraulisch systeem én een andere computertechniek: het is weer een totaal andere auto dan die we al hebben staan. Hierdoor kunnen we de opdrachten ook weer diverser maken en krijgen we een steeds uitgebreider volwaardiger lesprogramma.”

Storingsbox 

Als docent van de opleiding heeft Wieger direct al verschillende opdrachten in gedachten die de studenten straks kunnen gaan uitvoeren op de veegwagen. “Naast reguliere onderhoudswerkzaamheden kunnen we er bijvoorbeeld ook een storingsbox in monteren. Zo’n storingsbox simuleert dan een storing, die de studenten vervolgens moeten oplossen.”

Eigendom van de gemeente 

De veegwagen krijgt zo een tweede leven, een win-win situatie. “Er is wel één voorwaarde: de vrachtwagen blijft eigendom van de gemeente, maar de studenten mogen er net zolang aan sleutelen totdat ‘ie uit elkaar valt’. Daarna zien we wel verder, of de veegwagen naar de sloop gaat of alsnog wordt verkocht”, vertelt wethouder Chakor.

En dan? “Ik hoop dat we dan weer een nieuw model krijgen”, zegt Wieger. “Maar dat zien we dan wel weer. Eerst gaan we heel wat uurtjes sleutelen aan deze veegwagen.”

Door: Nationale Onderwijsgids