Week 5: Vaccinatie HPV-virus, boosterprik voor jongeren en musical Aladdin

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Tieners uitgenodigd voor vaccinatie tegen HPV-virus, voor het eerst ook jongens

Een nieuwe vaccinatiecampagne staat op het punt van beginnen. Ongeveer 800.000 tieners krijgen in de komende periode een uitnodiging om zich in te laten enten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken.

 

Dinsdag: Oud-lerares Assen veroordeeld voor seks met leerlingen 

Een oud-lerares van een school voor speciaal voortgezet onderwijs in Assen is veroordeeld tot honderd uur werkstraf omdat ze seks heeft gehad met twee leerlingen. Ook heeft de rechtbank in Assen de 32-jarige vrouw acht maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

 

Woensdag: Ondanks lerarentekort weigert meederheid van de scholen inzet zzp'ers 

ZZP’ers worden veelal geweigerd door scholen, en dat terwijl ze hartstikke nuttig zijn om het personeelstekort op te lossen. Scholen zijn echter bang voor naheffingen en boetes als achteraf blijkt dat een zzp’er toch als werknemer wordt gezien. Een deel van de zpp-clubs vindt dit doodzonde. Volgens Roos Wouters van de Werkvereniging zou je een deel van de klassen niet naar huis hoeven sturen als je zzp’ers inzet.

 

Donderdag: Musical Aladdin gaat zaterdag weer van start in AFAS Circustheater 

De voorstellingen van de musical Aladdin gaan vanaf aanstaande zaterdag weer door. Het AFAS Circustheater Scheveningen kan door extra steun vanuit de overheid weer open, zo laten de makers weten op Instagram. Een week geleden werden alle voorstellingen tot zaterdag vanwege de coronamaatregelen geannuleerd.

 

Vrijdag: Gezondheidsraad publiceert vandaag advies over booster voor jongeren

Meer dan de helft van de volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen, maar kunnen jongeren nu aan de beurt komen? Kunnen 12- tot en met 17-jarigen binnenkort ook een inenting krijgen om hun afweer tegen het coronavirus te versterken? Daarover brengt de Gezondheidsraad vrijdag een advies uit.

Door: Nationale Onderwijsgids