Betere baankansen voor mbo- en hbo-afgestudeerden sport en bewegen

Ondanks de coronacrisis ontwikkelen de arbeidskansen voor zowel mbo- als hbo-afgestudeerden van sport- en bewegenopleidingen zich nog altijd positief. Gemiddeld is er de afgelopen twee jaar sprake geweest van een groei van 11 procent in het aantal sportbanen. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor Sport en bewegen 2020, die op 6 april is gelanceerd. Dit meldt de MBO Raad.

Eens in de twee jaar rapporteert de Arbeidsmarktmonitor Sport en bewegen (AMMS) over de kansen op de arbeidsmarkt voor hbo- en mbo-sportstudenten. De zevende editie van de AMMS is in 2020 uitgevoerd. Een publiekssamenvatting met de belangrijkste resultaten en de rapportage zijn hier te vinden.

Arbeidskansen

Bij het alumni-onderzoek zijn bijna 1.200 mbo- en hbo-gediplomeerden bevraagd. Uit de AMMS 2020 blijkt dat de arbeidskansen voor zowel mbo- als hbo-afgestudeerden aan sportopleidingen zich positief blijven ontwikkelen. Zo blijkt dat 88 procent van de mbo-gediplomeerden uit 2018/2019 in 2020 een baan heeft. Na het succesvol afsluiten van de studie belandt uiteindelijk 58 procent in de sportsector.

Afgestudeerden breed ingezet

Afgestudeerden worden breed gewaardeerd en ingezet, en werken naast de sportbranches ook veelvuldig in de overige branches, zoals de gezondheids- en welzijnszorg (voornamelijk mbo) en het onderwijs (voornamelijk hbo). Voor hbo-gediplomeerden uit 2018/2019 blijkt dat 88 procent een baan heeft. Van de hbo-gediplomeerden gaat het om 69 procent gediplomeerden die actief zijn op de sportarbeidsmarkt.

Door: Nationale Onderwijsgids