Kabinet trekt 58,5 miljoen euro uit tegen eenzaamheid bij jongeren

Het kabinet komt met 58,5 miljoen euro om eenzaamheid bij jongeren en jongvolwassenen tijdens de coronacrisis tegen te gaan. Dat maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend na de persconferentie over corona, waarin premier Mark Rutte al zei dat hiervoor geld zou komen.

Volgens het kabinet kunnen jongeren nu veel minder dan eerder, terwijl zij zelf doorgaans niet behoren tot risicogroepen die meer bescherming nodig hebben. Eenzaamheid, angst en depressies nemen daardoor toe onder hen. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is het "belangrijk om extra aandacht te hebben voor jongeren én jongvolwassenen".

Van het geld kunnen gemeenten activiteiten organiseren, zoals sporttoernooien, creatieve workshops of online gamesessies. Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke coaching en het versterken van mentale weerbaarheid. Alles moet wel binnen de huidige coronaregels passen.

Kerstvakantie

Gemeenten "verwelkomen" creatieve ideeën van jongeren zelf. De activiteiten kunnen al in de kerstvakantie starten, aldus het ministerie. Het is de bedoeling dat het tussen nu en april wordt ingezet.

Het pakket geldt voor iedereen tot 27 jaar. Specifiek is er aandacht voor kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld in achterstandswijken.

Door: ANP