Politieke partijen willen af van ‘rendementsdenken’ in mbo

De concurrentie tussen mbo-scholen komt het onderwijs niet ten goede, vinden steeds meer partijen in de Tweede Kamer. Zowel GroenLinks als D66 hebben deze kwestie opgenomen in hun respectievelijke verkiezingsprogramma’s. Dit meldt MBO Today.

‘Onderwijspartij’ D66 schrijf in het verkiezingsprogramma: “We willen een einde maken aan rendementsprikkels in het mbo. Geen bekostiging meer op basis van behaalde diploma’s, maar op basis van het hoogst haalbare niveau.” Ook GroenLinks wil “de doorgeslagen concurrentie en het rendementsdenken” aanpakken.

Minister Van Engelshoven (D66) benoemt de concurrentie en focus op rendement de laatste tijd regelmatig. In de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer sprak ze vorige week over het feit dat ze toen ze in 2017 als minister begon een onderwijsstelsel aantrof “dat doordrenkt was van rendementsdenken, prestatieafspraken en concurrentie.” Ze gaf aan dat ze hier al behoorlijk wat in heeft kunnen veranderen: “Wij zijn gegaan naar studentsucces in plaats van rendementsdenken, naar kwaliteitsafspraken in plaats van prestatieafspraken, naar samenwerken in plaats van concurreren, naar ruimte geven in plaats van controleren, naar vertrouwen geven in plaats van afrekenen.”

Door: Nationale Onderwijsgids