Ook het mbo start weer, maar elke dag naar school is geen haalbare kaart

Vanaf vandaag start het mbo weer op. Met de nodige coronamaatregelen uiteraard. Binnen de mbo-instellingen zijn looproutes uitgezet en waar nodig zijn kuchschermen geplaatst. Ook moeten mbo-studenten anderhalve meter afstand van elkaar houden, waardoor niet iedereen tegelijk op school kan verschijnen. Dit meldt NOS.

Het Nova College in Haarlem bijvoorbeeld heeft ervoor gekozen om de eerstejaarsstudenten zoveel mogelijk naar school te laten komen. “Zij hebben vanaf maart geen fysieke lessen meer gehad, en zijn al vijf maanden uit hun ritme. Dit zijn jongeren van 16 of 17 jaar, juist zij hebben de binding met hun studie hard nodig”, aldus een bestuurder.
 
Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) maakt zich zorgen. Voorzitter Noah Hajji zegt tegen NOS: "We horen van veel studenten dat ze maar één of twee dagen per week les op school krijgen. Voor studenten die bijvoorbeeld voor elektricien of verpleegkundige studeren, gaat die ene fysieke schooldag in de week simpelweg niet werken.” Want het mbo staat of valt met het praktijkonderwijs.
 
Voor mbo’ers in het laatste jaar van hun studie zullen de lessen nog meer digitaal van aard zijn. JOB is bang dat de motivatie onder mbo-studenten daardoor minder wordt, temeer als docenten niet erg vaardig zijn met het geven van digitale lessen. Ook vreest JOB dat vmbo’ers in deze tijden eerder kiezen voor de havo in plaats van een mbo-opleiding, omdat havoleerlingen wel gewoon de hele dag naar school kunnen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids